Hyvää Vappua, toivottaa Maukka Perusjätkä täynnä asennetta. Tuossa muutaman sekunnin pituisessa taidonnäytteessään, joka kuuluu samaan biisikokonaisuuteen kappaleiden Hyvää Juhannusta ja Hyvää Uutta Vuotta kanssa ja jotka varsinkin peräkkäin kuunneltuna voivat saada kiltin kukkahattutädin voimaan pahoin. Tämä vapputoivotus soi mielessäni kävellessäni kiukkuisena autolleni keskustelusta Ebban kanssa, mikä lievästi sanottuna meni penkin alle. Olimme sopineet keskustelusta naamatusten aiheen tiimoilta. Ebba halusi tavata puolueettomalla maaperällä ja paikaksi valikoitui puisto meren rannalla. Odottelin Ebbaa saapuvaksi ja katselin ohikulkevia vappuaaton viettäjiä. Opiskelijaryhmiä ja kaveriporukoita hassuissa tamineissaan ja mukava nousuhumala päällä auringon paistaessa vilpoisessa tuulessa. Hauskaa aikaa ja hauskoja muistoja tuli mieleen, toisaalta eipä kiinnostaisi pätkääkään itseä nyt.

 

Ebba saapui paikalle ja näytti melkoisen uupuneelta. Olimme sopineet, että keskustellaan tämä pettämisjuttu ensin ja puhutaan sitten muusta. Tarina oli sama kuin aiemminkin ja Ebba painotti tunteittensa laimenemista sekä sitä, ettei tällä tapahtumalla olisi mitään merkitystä kokonaisuudessa. Sanoin, että itse näen asian niin, että kun ollaan suhteessa, siinä pidetään kiinni sovitusta ja velvollisuus on tehdä kaikkensa suhteen eteen. Ja mitä tulee pettämiseen, oli sovittu, että jos niin vielä käy, niin se on sitten kenkää perseelle ja homma selvitetään juurta jaksain. Ebba kertoi kyseessä olevan joku Olli Tampereen seudulta, jonka kanssa hän oli viettänyt aikaa hiihtokeskuksessa aikaisemmin keväällä ilman mitään seksikuvioita. Myöhemmin tämä Olli oli sitten stalkannut vaimon netistä ja lähestynyt häntä feikkiprofiilia käyttäen salanimellä Roger Nylund ja ehdottanut tapaamista täälläpäin, joka sitten olikin toteutunut yhdessä alueen budjettihotelleista. Tapaamisen jälkeen tämä veijari oli poistanut feikkiprofiilinsa ja kadonnut takaisin arvosanojaan perään kyselemättä. Keskustelu meni rähjäämiseksi, joka puiston juhlahumussa ei herättänyt sen suurempaa huomiota. Totesin, että Ebba voisi etsiä tämän henkilön tiedot ja palataan sitten asiaan. Totesin, että keskustelu on päättynyt ja kävelin vihaisesti pois, hyppäsin autoon ja suunnistin kohti kotia viettämään vappua niiden lasten kanssa, jotka eivät menneet bilettämään. 

 

Seuraavana päivänä palasimme aiheeseen puhelimessa, keskustelu oli Ebban kanssa hyvä. Juttelimme kaikesta mahdollisesta ja erityisesti seuraavaksi päiväksi suunnitellusta tapaamisesta, hänen uuden vuokra-asuntonsa luovutuksesta ja muista asioista. Hän myös halusi kertoa kaiken tietämänsä tästä pettämistapauksestaan ja juttelimme siitä melkoisen pitkään. Pienenä minua huvittavana yksityiskohtana kävi ilmi, että tällä Ollilla oli poikkeuksellisen suuret korvat. Keskusteluyhteys oli nyt kuitenkin palannut ja ainakin puhelimessa meillä oli nyt niin hyvä meininki, että suhtauduin melko luottavaisesti siihen, että huominen tapaaminen ei päättyisi huutoon ja ovien paukkeeseen lasten nähden. Lupasin myös auttaa häntä muuttohommissa, olisihan se kaikkien etu, että saadaan mahdollisimman kivuttomasti ja nopeasti muutto hoidettua.

 

Puhelun jälkeen jäin miettimään tätä Ollia. Henkilökohtainen kontakti häneen ja kunnon miesuho olisi ehkä ollut kiinnostavampaa, jos olisimme päättäneet Ebban kanssa vielä jatkaa, mutta tässä tapauksessa nyt on oikeastaan ihan sama kuka hän on oikeasti. Ebba tiesi koko ajan, mitä teki, eikä tämä veikko kuitenkaan ketään väkisin maannut. Tämä Olli on varmaan itsekin perheellinen mies, muutenhan mitään syytä keikkakohtaiseen feikkiprofiiliin ei olisi ollut ja jos on valmis ajelemaan puoli päivää autolla ja ostamaan hotellihuoneen tätä varten, niin melkoinen pitää olla naisen ja seikkailun tarve. Hotellivalinnasta päätellen ei mikään rahamies, ehkä kauppamatkustaja tai jotain sellaista. Tarinasta päätellen ei oltu myöskään ensimmäistä eikä viimeistä kertaa panokeikalla. Jos ajattelee sellaisen miehen elämää, niin tuskinpa mitään kovin onnellista se on arki tällaisella näädällä. Mikähän on selitys, vai pystyykö sanomaan mitään, jos jää nalkkiin joskus puolisolleen? Olin mielestäni nyt kuullut tarpeeksi tästä pettämisestä ja sen roolihenkilöistä. Paskaa ja eläimellistä meininkiä kaiken kaikkiaan. Suomi on pieni maa ja jos tämä Pirkanmaan Dumbo tulee joskus maailman turuilla vastaan, niin ehtiihän sitä vetää turpaan myöhemminkin.

 

Vappu alkoi olla taputeltu tältä vuodelta, ei krapulaa sentään vaikka vituttaakin. Jouduin joskus nuorempana putkaan vappuaattona ja kun heräsin sieltä, ensimmäinen asia, jonka näin, oli kirjoitus seinällä: ’Elämä on kiinni vitunmoisesta tsägästä’ Silloin tällöin tämä ehkä jonkun pultsarin tai muuten huono-onnisen kirjoittama iskulause tulee mieleen, sen verran usein tuuri vaikuttaa asioiden lopputulokseen. Ebbankin kanssa oli vuosien varrella onnistuttu monessa ja monta kertaa ollut onni myötä. Tässä hetkessä ja suhdetilanteessa tuntui, ettei tuurilla ollut nyt mitään tekemistä asian kanssa. Se miten lähitulevaisuus etenisi järkevästi, riippuisi tekijöistään, jotka eivät olisi tällä hetkellä järkevimillään.